2013-2014

Terug naar programma

Vaarwel/Last words

Kunstenaar: Machteld Aardse & Femke Kempkes
Locatie: De Hollandsche Schouwburg
Websites: www.femkekempkes.nl www.machteldaardse.nl
Met dank aan: Joods Cultureel Kwartier/Hollandsche Schouwburg

Over Machteld Aardse & Femke Kempkes

Machteld Aardse (1972, Nederland) heeft Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Die veelzijdigheid is terug te zien in haar werken waarin ze gebruik maakt van verschillende kunstvormen als tekenen, film en drama. 
Femke Kempkes is afgestudeerd als beeldhouwer aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze werkt in opdracht van particulieren en creëert vrij werk voor exposities in binnen- en buitenland. Daarnaast is ze docent ruimtelijke vormgeving en kunstgeschiedenis. 

Over Vaarwel

De Hollandsche Schouwburg werd in de oorlogsjaren gebruikt als verzamelplaats voor joodse mannen, vrouwen en kinderen voordat ze naar concentratie- en vernietigingskampen werden gedeporteerd. Zij kwamen aan in de Schouwburg met weinig en gingen met niets, een vrijwel zekere dood tegemoet.

De montere, lieve en soms hoopvolle briefjes aan familie of vrienden die ze vanuit de Schouwburg wisten te verzenden, vormen een schril contrast met de verschrikkelijke en hopeloze situatie waarin de schrijvers zich bevonden. Deze briefjes, vaak de laatste bewaard gebleven woorden van de afzender, vragen bijvoorbeeld of de ontvanger een muts of toiletpapier wil sturen of voorlopig voor de honden wil zorgen. 

Tijdens het Amsterdam Light Festival worden de handgeschreven of getypte briefjes en foto’s van de schrijvers uit de collectie van het Joods Historisch Museum digitaal bewerkt om ze over de hele gevel van de Hollandsche Schouwburg te projecteren. Woorden die illustreren wat zich in het hart van Amsterdam afspeelde tijdens de oorlogsjaren.


Deel dit event:

onze sponsors en partners